ANNONS

Kvinnor mellan 23 och 70 år rekommenderas att lämna cellprov när de blivit kallade, för att förebygga livmoderhalscancer. Vid provtagningen kan cellförändringar upptäckas och därmed tas bort i tid
Foto: Dreamstime

Självtest kan rädda liv

DALARNA. Antalet fall av livmoderhalscancer har ökat bland kvinnor i Dalarna. För att motverka det får kvinnor som har uteblivit från cellprovtagning i mer än tio år ett självtest hemskickat

Kvinnor mellan 23 och 70 år rekommenderas att lämna cellprov när de blivit kallade, för att förebygga livmoderhalscancer. Vid provtagningen kan cellförändringar upptäckas och därmed tas bort i tid så att förändringarna inte kan utvecklas till livmoderhalscancer.
Region Dalarna konstaterar att antalet fall av livmoderhalscancer i Dalarna har ökat de senaste åren.

– Vi har nu cirka 20 fall per år, jämfört med tidigare cirka 10-15 fall per år. Vid cellprovtagningen kan man upptäcka förstadier till cancer som man kan behandla bort, säger Hanna Sahlgren, specialistläkare inom gynekologi och medicinskt ansvarig för cellprovtagningsverksamheten på Kvinnokliniken i Dalarna, i ett pressmeddelande.

Sedan 2012 ingår vaccination mot livmoderhalscancer i skolvaccinationsprogrammet, vilket minskar risken att utveckla livmoderhalscancer. Men Region Dalarna betonar i sitt pressmeddelande även att kvinnor som har blivit vaccinerade ska gå på cellprovtagning när de blir kallade.
– Gynekologisk cellprovning räddar liv. De kvinnor som tar cellprov när de blir kallade minskar risken för livmoderhalscancer, säger Hanna Sahlgren.

Region Dalarna inledde i juni en studie där självtest av HPV (humant papillomvirus som kan orsaka cellförändringarna) skickas hem till alla kvinnor i Dalarna som har uteblivit från screeningprogrammet i tio år eller mer. Sedan kan kvinnorna i fråga skicka tillbaka självtestet i ett frankerat kuvert och om testet visar HPV-virus så kallas kvinnan till ett gynekologbesök i Falun. Studien förväntas vara klar i december 2019.
– Det här är en grupp kvinnor som löper en ökad risk att utveckla livmoderhalscancer, till skillnad från kvinnor som har följt screeningprogrammet och tagit cellprov när de blivit kallade, säger Hanna Sahlgren.

Publicerad i Annonsbladet vecka 32 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS