ANNONS

100 år sedan Werner Aspenström föddes

SMEDJEBACKEN. I dag, tisdag 13 november, är det 100 år sedan poeten, författaren, dramatikern och akademiledamoten Werner Aspenström föddes.

Under 2018 har Werner Aspenström-sällskapet uppmärksammat att det var 100 år sedan Werner Aspenström föddes.

Poeten, författaren, dramatikern och akademiledamoten Werner Aspenström, född 1918 avliden 1997, var uppvuxen på den lilla gården Skräddarbacken i byn Torrbo i Smedjebackens kommun och levde därefter i Stockholm där han bland annat delade sin tid mellan Södermalm och Kymmendö i Stockholms skärgård.

Han blev en av landets mest betydelsefulla och lästa lyriker under den senare delen av 1900-talet och ingick i redaktionen för tidskriften 40-tal. Hans livsverk består av ett flertal diktsamlingar men han skrev också prosa och drama för scen, radio och TV.
Bara ett år efter att Werner Aspenström föddes dog hans far i spanska sjukan och familjen fick dra sig fram under svåra omständigheter på det lilla jordbruket.

I grannbyn Stimmerbo gick Werner sex år i folkskola. Efter skolan jobbade han bland annat i skogen, som dödgrävare och som hjälp åt brodern. Hans erfarenheter från barndomen med den sörjande modern, betydde mycket och återkommer i böckerna, men också det märkvärdiga ljuset återfinns i dikterna. I den halvbiografiska boken Bäcken som utkom 1958 beskrivs den kärleksfulla barndomen.

Werner Aspenström utbildade sig vid Sigtuna folkhögskola, enskilda gymnasiet och jobbade på sommarkollo på Kymmendö där han träffade Signe Lund som blev hans fru. På ön skaffade familjen sig sedan sommarviste, där långt tidigare Strindbergs gamla sommarviste varit. Debuten med boken Förberedelser 1943 gestaltar många dikter från den platsen.
På 40-talet studerade han vid Stockholms högskola där han tog en fil kandidat examen och hade ett intensivt umgänge med de så kallade 40-talisterna.

Vid den här tiden kom också böckerna Skriket och Tystnaden. Med boken “Snölegend” 1949 kom det stora genombrottet.

Werner Aspenström fick genom åren en mängd priser och utmärkelser. 1981 valdes han motvilligt in i Svenska Akademin.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS