Byst av Carl Larsson vid huset i Sundborn.
Foto: Veronica Rigtorp

100 år sedan Carl Larsson gick ur tiden

SUNDBORN. Carl Larssons minnesår fokuseras på Carls liv från vaggan till graven. Minnesåret kröns med Ernst Billgrens utställning om Carl Larsson och hans konstnärskap.

På Carl Larssongården, Lilla Hyttnäs, i Sundborn minns man konstnärens dödsår 1919, med föreläsningar och speciella temavisningar.
Caroline Edman, ansvarig för den publika verksamheten, visar runt i huset under temavisningen med sådan entusiasm och kunnande att besökarna kan känna Carl och Karins närvaro, deras sinnestämning och den varma kärlek som omgärdar paret, deras barn och stället de bodde på.
Som en röd tråd genom visningen berättas om hans konstnärliga bana från konstakademins tunga oljemåleri till ljusa akvarellmålningarna som är hans signum.
Det inte många vet, är att han också, under hela sitt liv försörjde sig på att sälja illustrationer.

Carl Larsson föddes 1853 i en fattig familj i Stockholm. Pappan var droskkusk, och bodda borta långa perioder, mamman var tvätterska och fick försörja familjen, som bestod av Carl och Carls lillebror John, som dog åtta år gammal i tbc.
Carl gick i fattigskola, där en av lärarna tidigt upptäckte hans talang, och såg till att 13-åriga Carl fick börja i principskolan där han fick studera konst. Som en av tolv kommer han därefter in på Kungliga akademin för de fria konsterna.
Han får flera utmärkelser inom måleriet, han träffar sin första stora kärlek och får två barn, båda barnen dör och kvinnan i hans liv dör i barnsäng. I denna hjärtesorg tar sig Carl till Paris med inriktningen att lyckas inom måleriet.

Efter flera turer mellan Sverige och Frankrike, tar hans tunga oljemåleri, en ny vändning, när han bosätter sig i Grèz utanför Paris, en konstnärskoloni där många svenska konstnärer levde för att utveckla sin konst.
Där målas det nya verk, utomhus i akvarell, något som passar Carl Larsson.
Med målningarna Oktober och November blir han antagen till Stora Salongen i Paris, och blir ett namn på den konstnärliga världskartan.
Han träffar sin Karin, som också hör till konstnärsgruppen.
Livet går vidare och Carl reser med svärfar till Sundborn 1885, för att välja ett hus till sig och Karin.

När paret flyttar till Sundborn permanent 1901, förändras hans måleri igen, till det som han är så känd för, böckerna Ett hem, Larssons, Spadarfvet, Åt solsidan och Andras barn.
Trots dessa framgångar, vill Carl bli ihågkommen för sina stora moralmålningar som ofta var fesker.
Hans målning Midvinterblot, som han valt ut en vägg för på Nationalmuseum, refuseras, detta tar hårt på konstnären.
Midvinterblot sätts aldrig upp på Nationalmuseum under Carl Larssons samtid, utan säljs så småningom till Japan, för att sedan köpas åter till Sverige under 1990-talet för 16 miljoner kronor, och sätts slutligen upp på sin nuvarande plats på Nationalmuseum 1997.
Carl dör 1919 i sin etsarstugan, inne i Falun. För att uppmärksamma minnesåret har Faluns kulturella verksamheter har gått samman för att ge flera nutida perspektiv på Carls konstnärskap genom utställningar, workshops, konstvisningar, föredrag, konserter, stadsvandringar, street art, performance art och mycket mer.

Bland annat visas på konsthallen Kvarnen Ernst Billgrens utställning “Den okände Carl Larsson” från 24 maj till 25 augusti.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 26 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS