ANNONS

Arne Larsson hittar Långshyttans målvaktslegendar Arne Arvidsson i en gammal klubbskrift.
Foto: John Leander

100 år med Långshyttan AIK – satsar 50 år framåt

LÅNGSHYTTAN Lite i coronaskugga har idrottsföreningen Långshyttan AIK fyllt 100 år. Eldsjälarna Lars-Erik Söderberg och Arne Larsson rotar i föreningens minnen.

Vad hände 1921? Den någorlunda bildade vet att det var det året som kvinnor för första gången fick rösta i riksdagsvalet i Sverige. Men det hände annat också. Den 13 januari samma år samlades några idrottsintresserade på Bergs kafé i Långshyttan för att bilda en idrottsklubb.

Redan vid det mötet bestämdes att klubben skulle heta just Långshyttan AIK och man bestämde att en skidtävling skulle hållas ”å 20 km. distans” med start vid godtemplarelokalan. Att “uppåka banan utsågos herrar Larsson och Johansson”.

Så började det alltså även om klubbens officiella födelsedatum blev en vecka senare, den 21 januari.
Och klubben har alltså levt vidare sedan dess. Under åren har man ägnat sig åt fotboll, orientering och längdåkning, ishockey, friidrott och bordtennis.
Kvar finns fotboll, orientering och längdåkning, men med handen på hjärtat får man kanske medge att fotboll i mångt och mycket är ”grejen” med LAIK.

Klubbhusets väggar vid Klosterliden är fyllda med klubbvimplar och lagfotografier och när klubbordföranden Lars-Erik Söderberg och sportchefen Arne Larsson rotar igenom gamla bilder, klubbskrifter och handskrivna protokoll blir det mycket fotboll.
En gång i tiden var Långshyttan inte så tokiga.
– En säsong spelade LAIK i division 2, berättar Arne Larsson.

Han syftar på säsongen 1945-46 och det är faktiskt mer imponerande än det låter, eftersom dåtidens division 2 motsvarar Superettan idag. Idag spelar LAIK i division 6 så 1940-talet var lite av en gyllene era och i spåren av det klev klubbens hittills största stjärna fram. Den legendariske målvakten Arne Arvidsson, som spelade 27 A-landskamper och 13 B-landskamper under åren 1954-1965. Dock inte när han spelade för Långshyttan.
– En disponent här i Långshyttan värvade honom till Djurgården, förklarar Lars-Erik Söderberg.

Givetvis har klubben haft duktiga utövare även i andra idrotter. Arne och Lars-Erik gör en snabb genomgång direkt ur minnet.
– Vi har haft duktiga löpare och spjutkastare och kulstötare som varit bäst i Dalarna i alla fall.
– Till exempel Lasse ”fjäs” Andersson om var både löpare och skidåkare. Han tog brons på veteran-VM i skidåkning.
– Eller bröderna Hellberg som var i toppskiktet i Vasaloppet under Mora-Nisse-epoken på 40-talet.

Numera är det dock annorlunda på många sätt. Det är känt att folkrörelseidrott ofta tenderar att föra en tynande tillvaro, inte minst på landsorten. Det är inte lika många som stannar kvar och spelar fotboll på seniornivå som förr och Långshyttan är inget undantag.
– Det är annorlunda mot förr. Innebandyn tar många spelare. Och det finns en större individualism nu. Många vill hålla på med padel och träna på gym och sånt, säger Lars-Erik som ändå är hoppfull inför det närmaste halvseklet.

– Nog borde vi kunna bli 50 år äldre innan vi lägger ner all verksamhet. Vi har ju en fin arena här vid Klosterliden. Platsen är unik och klubben äger husen runtomkring. Jag och Arne hänger väl med i tio år till och det Kommer säkert nya entusiaster som tar vid.

Fakta
Bildades 1921
Långshyttans AIK bildades i januari 1921 och firar i år 100 år.
En förening som haft flera sektioner och där klubbens fotbollsherrar säsongen 1945/46 spelade i den näst högsta serien. Men efter fyra segrar och 14 förluster kom de på sista plats. Serien vanns av Surahammars IF och bland andra ingick IK Brage, Avesta AIK och Ludvika FFI.
Herrlaget har för övrigt vunnit serien 17 gånger, senast 2013 och då division 7.
Senast klubben spelade i division 4 var 2002 och sedan 2016 har de tillhört division 6.
Klubben har även haft ett damlag i seriespel, 1981-85 samt 1994-95.
Kända hockeyspelare från LAIK är bland andra Ove Larsson, spelade med Timrå IK på 60- och 70-talet, Sebastian Björnstad, som spelat i SHL med Leksands IF, Fredrik Hagman, Daniel Nilsmats, Emil Norberg och Johannes Lundkvist.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS