100 år gamla bilder visar Avesta från förr

Per-Arne Johansson har plockat bilder ur sina arkiv till Jubileumsutställningen som kommer att finans i den gamla kraftstationen.
Foto: Mikael Eriksson
AVESTA z En utställning med svartvita bilder från en tid 100 år tillbaka ger en hint om hur det en gång såg ut i Avesta. Bakom utställningen står Per-Arne Johansson och 31 mars invigs den.

Hur såg det ut i centrum när Avesta 1919 fick sina stadsrättigheter. Och hur firades det. En liten aning om hur Avesta såg ut för 100 år sedan går det att få via den Jubileumsutställning som visas i den gamla kraftstationen i Koppardalen. Utställningen består av två delar, den ena visar bilder från miljön kring Kungsgatan i centrala Avesta.
Den andra visar bilder från 1919 års fest. Många välkända miljöer går det att hitta, både miljöer som finns kvar och miljöer som sedan länge är borta men lever kvar i minnet.

Det är Per-Arne Johansson som grävt i sina arkiv och plockar i hop ett antal gamla svartvita bilder. Till sin hjälp att få allt på plats har han haft Calle Dahlberg.
Thomas Nyberg har kompletterat bilderna med kartor som gör det möjligt för besökarna att exakt se var bilderna är tagna.
Per-Arne Johansson säger att det också kommer att visas den film som finns kvar från 1919-års fest.

I samband med invigningsfesten 31 mars kommer utställningen tillfälligt att hållas öppen. Sedan får man vänta fram till 18 maj innan utställningen på nytt är tillgänglig. Därefter kommer utställningen att hållas öppen under sommaren.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 13 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

AVESTA. Avesta OK bjuder in till orienteringskurs och skogslek. Måndagskvällar är det samling vid Tråbacken. Klubbens medlemmar lär ut grunderna så man ska förstå karta och kompass.
KRYLBO. Krylbo bibliotek, bron över älven vid Brogård och plogningen av gångvägar. Det var frågor som Krylboborna ville ha svar på när de mötte kommunens representanter.
FORS/EDSBYN. Erik Jonsson och Lina Björklund är unika på mer än ett sätt. De har en hel hög med mästerskapsmedaljer inom bågskytte. Och kombinerar det med föräldrarollen.