ANNONS

Den upprustade Bensåsleden får mer pengar för vidareutveckling. Bilden är från invigningen i höstas. Vid bandet syns Anja Hedqvist och Hans Pernsjö.
Foto: Christophe Achouiantz

10 000 till vandringsleden i Garpenberg

GARPENBERG Vi har tidigare skrivit om Garpenbergs hembygdsförenings upprustning av Bensåsleden. Nu har upprustningen lett till ett stimulansbidrag på 10 000 kronor från Dalarnas museum.

Det är ett ganska exklusivt bidrag som Garpenbergs hembygdsförening tilldelats för att vidareutveckla natur- och kulturleden, som getts namnet Bensåsleden. Många föreningar har sökt men bara fyra valdes ut. Boda Hembygdsförening, Likago intresseförening, Svärdsjö Hembygdsförening och så Garpenbergs hembygdsförening.
– Det är alldeles jätteroligt att vi fick vara med på det här. Det är ju inte så många som fick bidraget så vi hamnade i fint sällskap, säger Anja Hedqvist, sekreterare i Garpenbergs hembygdsförening.
– Jag tror att det här ligger i tiden. Att upptäcka kulturarv kombinerat med friluftsliv, lägger hon till.

Dalarnas motivering till att ge ett bidrag, till Garpenberg lyder enligt följande:
”I området kring Garpenberg ligger många kulturhistoriskt intressanta platser med koppling till skogs- och bergsbruk. Området utgör även en del av södra Dalarnas finnbygd. Nyligen har två vandringsleder rustats som tar besökaren förbi flera intressanta platser och ger en kombination av kulturarv och motion, snart även med ett riktat informationsmaterial mot barn och unga.”

Vilket stämmer väl med föreningens ambitioner enligt Anja Hedqvist.
– Vi har sökt bidraget för att utveckla lite mer mot barn och ungdomsgruppen. Särskilt vid gruvorten Morfars ort. Vi ska använda pengarna för att göra platsen mer lockande och spännande för de yngre.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS